مجموع نظرات: ۰
سه‌شنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۲
۰ نفر

۱۶ماده از منشور حقوق شهروندی که دیروز رونمایی شد، به مسائل مربوط به حوزه سلامت، بهداشت و رفاه اجتماعی اختصاص داشت.

به گزارش همشهري، در اين منشور، مواديك تا 6 با عنوان «حق حيات، سلامت و كيفيت زندگي» و مواد 85تا 94، به‌عنوان «حق رفاه و تأمين‌ اجتماعي» آورده شده است.

  • استفاده از سياست‌هاي كلي در تدوين منشور حقوق شهروندي

نظام سياستگذاري كشور همواره بر مسئله بهداشت و خانواده تمركز ويژه‌اي داشته و در همين راستا تاكنون سياست‌هاي كلي سلامت، خانواده و جمعيت در مجمع تشخيص مصلحت نظام به تصويب رسيده و از سوي رهبرانقلاب به 3قوه و دستگاه‌هاي اجرايي نيز ابلاغ شده است.

در بسياري از موارد مطرح شده در اين منشور، علاوه بر قوانين بالادستي بر اين سياست‌ها نيز توجه شده و مسائلي مانند «تأمين سلامت جسمي و رواني»، «حمايت اجتماعي»، «حق دسترسي به بهداشت عمومي» و موارد اينچنين گنجانده شده است.

  • حق دسترسي به كالاهاي سلامت محور

در مواد يك و 2 اين منشور با اشاره به اينكه «شهروندان از حق حيات برخوردارند و اين حق را نمي‌توان از آنها سلب كرد مگر به‌موجب قانون» آمده است: شهروندان از حق زندگي شايسته و لوازم آن همچون آب بهداشتي، غذاي مناسب، ارتقاي سلامت، بهداشت محيط، درمان مناسب، دسترسي به دارو، تجهيزات، كالاها و خدمات پزشكي، درماني و بهداشتي منطبق با معيارهاي دانش روز و استانداردهاي ملّي، شرايط محيط‌زيستي سالم و مطلوب براي ادامه زندگي برخوردارند. به‌حق دسترسي به كالاهاي سلامت‌محور در ماده 94اين منشور نيز دوباره اشاره شده و آمده است: «ماده 94- شهروندان حق دسترسي به كالاها و خدمات استاندارد را دارند به‌گونه‌اي كه بهداشت يا سلامت آنها را با مخاطره مواجه نكند.» گفتني است به موجب قوانين بسياري ازجمله سياست‌هاي كلي سلامت و برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است هر سال فهرست كالاهاي آسيب‌رسان را اعلام كند.

  • حمايت ويژه از مادران

در ماده 3 اين منشور به بخشي از حقوق زنان پرداخته شده و برخورداري اين قشر از جامعه از حقوقي همچون «برنامه‌ها و تسهيلات بهداشتي و درماني مناسب و آموزش و مشاوره‌هاي مناسب براي تأمين سلامت جسمي و رواني در زندگي فردي، خانوادگي و اجتماعي در مراحل مختلف زندگي به‌خصوص دوران بارداري، زايمان، پس از زايمان و در شرايط بيماري، فقر يا معلوليت» اشاره شده است.

  • حق دسترسي به رفاه اجتماعي

در اين منشور به برخي از حقوق اجتماعي نيز پرداخته شده است كه مهم‌ترين آنها عبارتند از:
ماده 87- حق شهروندان است كه درصورت بيكاري ناخواسته، طبق قانون از حقوق بيمه بيكاري برخوردار شوند.
ماده 90- حق زنان است كه از تغذيه سالم در دوران بارداري، زايمان سالم، مراقبت‌هاي بهداشتي پس از زايمان، مرخصي زايمان و درمان بيماري‌هاي شايع زنان بهره‌مند شوند.

ماده 91- حق شهروندان است كه از محيط زندگي عاري از آسيب‌هاي فردي و اجتماعي ازجمله مواد‌مخدر و روانگردان برخوردار باشند. گروه‌هاي آسيب‌پذير و مددجويان از اقدامات مؤثر دولت در زمينه توانمندسازي، اميد به زندگي و اعمال سياست‌هاي تأميني برخوردار مي‌شوند.

ماده 93- دولت از حقوق بيمه‌شدگان حمايت مي‌كند و اين حمايت شامل تضمين فضاي رقابتي، نظارت بر فعاليت بيمه‌گران و نهادهاي بيمه‌اي، تنظيم روابط بيمه‌گر و بيمه‌گذار و بهبود سازوكارهاي رسيدگي به دادخواهي بيمه‌شدگان و ساير ذينفعان است.

کد خبر 356058

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha